Koronaviruspandemia 2020 on luonnollisesti vaikuttanut turismiin kaikkialla maailmassa. Pian pandemian julistamisen jälkeen suuri osa maista Suomi mukaan lukien ilmoitti rajojensa sulkemisesta. Siinä missä tämä on merkinnyt miljoonien eurojen tulomenetyksiä kaikilla turismin osa-alueilla työskenteleville, on rajasululla ollut myös merkittävä vaikutus satojen suomalaisten ja jopa miljoonien ihmisten elämään ympäri maailmaa – puhumme tietysti kaukosuhteessa elävistä ihmisistä.
Rajat erottivat rakastavaiset kuukausiksi
Monen suomalaisen voi olla vaikea kuvitella tilannetta, jossa omaa rakasta ei näkisi viikkoihin tai jopa kuukausiin ja jossa joka kerta toisen näkeminen maksaisi niin paljon, että yritysluotto tulisi hyötykäyttöön myös yksityiselämässä. Tämä on kuitenkin arkipäivää sadoille suomalaisille, jotka elävät parisuhteessa jopa tuhansien kilometrin päässä asuvien henkilöiden kanssa.
Monelle kaukosuhteessa elävälle parille kaukosuhteessa on kysymys tietynlaisesta välivaiheesta ennen sitä, kun päästään lopullisesti asettumaan yhdessä jompaankumpaan maahan. Kyseessä on kuitenkin yleensä varsin pitkä ja työläs prosessi, joten kaukosuhteessa kärvisteleminen on monelle vain pakollinen paha. Kaikki kuitenkin muuttui, kun koronavirus iski ja moni maa sulki rajansa ja jäädytti viisumiprosessit määrittelemättömäksi ajaksi.
Kun maiden väliset rajat sulkeutuivat, miljoonat ihmiset ympäri maailman, myös Suomessa, joutuivat eroon rakkaistaan, vanhemmistaan tai jopa lapsistaan määrittelemättömäksi ajaksi. Raskaana olevat naiset joutuivat synnyttämään lapsensa ilman puolisoaan, äidit jäivät eroon lapsistaan ja monet joutuivat jäämään pois jopa omista häistään tai rakkaansa hautajaisista – tarinoita on yhtä monta kuin ihmisiäkin ja jokainen niistä on traagisen raastava.
Maat heräävät ihmisoikeuksia loukkaavaan tragediaan
Ei mennyt pitkään, kunnes rakkaistaan eroon joutuneet alkoivat löytää toisiaan erinäisten ryhmien kautta. Vaikutusten laajuus alkoi paljastua kaikessa karmeudessaan; rajasulut olivat erottaneet miljoonia pareja ja perheitä ympäri maailmaa. He eivät aikoneet olla hiljaa. Kyseessä on ihmisoikeusrikkomus, ja he alkoivat vaatia oikeutta. Syntyi Love is Not Tourism -liike, joka vastusti pari- ja perhesuhteiden rinnastamista turistiin. Liikkeen agendana on vaatia oikeutta pareille ja perheille niin kauan, kunnes jokainen on saatu yhdistettyä. Liikkeen jäsenet tekevät aktiivista työtä muun muassa poliitikkojen lobbaamisessa ja mediassa saadakseen äänensä kuuluviin ja oikeutta ihmisille.
Ei mennyt kauaa, kunnes liikkeen jäsenten aktiivinen työ alkoi kantaa hedelmää ympäri maailmaa. Maa toisensa jälkeen on ilmoittanut rajojensa avaamisesta perheiden ja parien yhdistämiseksi. Myös Suomi ilmoitti ensimmäisten joukossa 10.8.2020 alkaen avaavansa rajansa yhdistääkseen parit ja perheet. Kymmenet maat ovat kuitenkin edelleen kiinni, eikä loppua näy. Sen vuoksi liike jatkaa taisteluaan, kunnes jokainen pari ja perhe on saatu toistensa luo.