Revontulijahdissa Lapissa

Revontulet, jotka tunnetaan myös nimellä Aurora Borealis, on ilmiö joka on kiehtonut kansoja niin kauan, kuin niitä on osattu taivaalta etsiä. Nykyään niille löytyy jo toki tieteellinen selitys. Revontulet muodostuvat auringon säteiden osumisesta ilmakehään. Nämä säteet eivät pääse maan magneettikentän läpi aivan kaikkialla, vaan maailmasta löytyy vain tiettyjä paikkoja, joissa tämän mahdollistavia aukkoja löytyy.

Revontulet valaisevat taivaan upeissa väreissä ja kuvioissa, joiden voimakkuus riippuu täysin juuri auringon purkauksen voimakkuudesta. Me Suomalaiset olemme todella onnellisessa asemassa, että Suomen kaltaisesta pienestä maasta löytyy näin erikoinen ilmiö. Hyvällä tuurilla revontulet ovat nähtävissä lähes koko Suomessa, mutta ne keskittyvät kuitenkin suurelta osin Lappiin, eli Helsingistä voi harvemmin lähteä revontulia bongailemaan.

Yksi Suomen suurimpia turistinähtävyyksiä onkin kautta aikojen olleet revontulet, ja niitä matkustetaan katsomaan ympäri maailman. Monelle matkaajalle revontulien näkeminen on ainutkertainen elämän mullistava kokemus, jonka vuoksi onkin harmi ettei revontulien näkymiseen voi ihmisvoimin vaikuttaa. Nykyään tarjolla on kuitenkin erilaisia sovelluksia ja sivustoja jotka ennustavat auringon purkausten avulla revontulien näkyvyyttä. Näin voi ainakin hieman varautua siihen, onko luvassa minkälainen valo-show.

Viime vuosien aikana sosiaalinen media on ollut täynnä erilaisia otoksia some-vaikuttajilta Suomen Lapista, joissa he ovat toinen toistaan upeammissa maisemissa bongaamassa revontulia. Sosiaalisen median vaikutus myös turismiin on huomattu, ja suomalaiset matkailualan yrittäjät ovat todella alkaneet panostaa niin majoitukseen, kuin myös muihin turisteille tarjottaviin palveluihin. Tämä on tehnyt Lapista luksus kohteen, jonne matkustavat nykyään maailmanluokan tähdetkin revontulia ihailemaan.

Revontulien bongaukseen löytyy niin opastettuja kierroksia, kuin myös erilaisia, juuri tätä tarkoitusta silmällä pitäen rakennettuja asumuksia, joista on rakennettu kokonaan läpinäkyvästä materiaalista. Moni onkin varmasti nähnyt kuvan jos toisenkin iglua muistuttavista, läpinäkyvistä huoneista keskellä lumista Lappia.

Näistä huoneista pääset ihailemaan uskomattoman kirkasta yötaivasta, jota eivät valosaasteet pilaa, sekä toki myös upeita, värikkäitä revontulia. Moni revontulien bongaukseen tarkoitettu huone tai mökki saattaa olla budjettimatkaajan ulottumattomissa, mutta Lapista löytää ehdottomasti myös pienemmälle budjetille sopivaa majoitusta, ja itse revontulista ei kukaan maksua peri. Revontulien bongaaminen on siis jokaisen matkaajan saavutettavissa, kunhan vain auringon purkaukset sattuvat olemaan puolella.

Revontulien todistaminen talvisessa Lapissa on kokemus, jollaisen moni kokee vain kerran elämässään. Suosittelemme sitä ehdottomasti jokaiselle, jolle tarjoutuu pienikin mahdollisuus päästä tuo kokemaan. Varsinkin suomalaiselle matkaajalle se on aivan ehdoton, sillä asummehan kuitenkin samassa maassa, jossa on mahdollista päästä kokemaan tämä erikoinen luonnonilmiö.

Ulkomaalaiselle turistille tämä on täysin listan etupäässä, kun mietitään mitä Suomessa on koettava.