Kotimaan turismi lisääntyy Suomessa

Moni ei ehkä usko, mutta suomalaiset ovat yksi ahkerimpia kansoja matkustamaan koko Euroopassa. Suomalaiset tekevät miltei eniten ulkomaanmatkoja suhteutettuna väkilukuun kuin mikään muu Euroopan kansa. Varmasti jokainen ymmärtää suomalaisten matkustusinnon syyt. Maassamme on ison osan vuodesta sateinen ja kostea sää, jonka lisäksi kaikkialla on jatkuvasti pimeys. Saattaa mennä montakin kuukautta, että aurinkoa ei näe paksun pilviverhon alta lainkaan, joten ei liene ihme, että monet haaveilevat jatkuvasti etelän lämmöstä. Matkustaminen on myös hyvä tapa vaihtaa kokonaan vapaalle, koska tällöin päivittäiset rutiinit eivät tavoita ihmistä aivan yhtä helposti kuin kotona.

Kolmas syy suomalaisten lisääntyneelle innolle matkustaa lienee matkustamisen halpuus. Lentolippujen hinnat eivät ole koskaan olleet yhtä halpoja. Halvimmillaan tuhansien kilometrien päähän voi päästä muutamalla sadalla eurolla. Matkojen tilaaminen on myös ennätyksellisen helppoa, sillä esimerkiksi monella äkkilähtösivustolla on näkyvissä listat, joissa on näkyvillä matkakohteita hintoineen, jotka mahdollistavat matkan hankkimisen yhdellä hiiren painalluksella. Samalla suomalaisten nettovarallisuus on myös lisääntynyt, jolloin käytettävää varallisuutta on enemmän kuin koskaan. Sitä halutaan käyttää matkailuun, joka ei aiemmille sukupolville ole ollut juurikaan mahdollista.

Kaukomatkailun suosio voi tippua

Valtaosa suomalaisista on tietoisia siitä kuinka ilmastonmuutos on uhkaamassa maatamme ja maapalloa. Leudot ja sateiset talvet ovat pelästyttäneet monet suomalaiset, jotka ovat alkaneet ymmärtää, että ilmaston suojelemiseksi on otettava konkreettisia askelia. Monet ymmärtävät, että kulutuksen leikkaaminen lienee ensimmäinen tapa estää ympäristön tuhoutumista ja ilmaston lämpenemistä. Kerskakulttuuri ja kapitalistinen talousjärjestelmä ovat suurimmat tekijät ilmastonmuutoksessa, mutta monet tietävät, että näille tekijöille ei tavallinen ihminen voi kovinkaan paljon.

Sen sijaan ihmiset voivat suoraan vaikuttaa leikkaamalla lihansyöntiä sekä matkustamista. Lentomatkustus on nimittäin erittäin saastuttavaa puuhaa, eikä matkustamisen ympäristön kuormittavuus rajoitu pelkästään matkustajien henkilökohtaisiin lentomatkoihin. Turistikohteet ovat usein keskittymiä, joissa luonnon kantokyky on hätää kärsimässä monista eri syistä. Niissä voidaan kärsiä puhtaan veden hupenemisesta, saasteongelmista puhumattakaan monista muista turismin lieveilmiöistä.

Näiden syiden takia kaukomatkailun into on vähenemässä, eikä sen katsota olevan enää kovinkaan trendikästä. Nykyään kenellä tahansa on varaa matkata Thaimaan lomalle, eikä näissä matkakohteissa käyminen ole moninkaan mielestä enää kovinkaan tyylikästä.

Kotimaan matkailu nostaa päätään

Ei siis ihme, että kotimaan matkailu on kovassa kasvussa Suomessa. Kotimaanmatkailun kasvavaa suosiota voidaan selittää myös parantuneella tarjonnonnalla ja ymmärryksellä. Suomi on eittämättä yksi maailman kauneimpia maita, jonka suurin myyntivaltti on uskomattoman puhdas ja kaunis luonto. Upeita luontokohteita on jokaisessa Suomen maakunnassa, jonka lisäksi kotimaista turismia kasvattaa myös erilaiset tapahtumat ja festivaalit. Erityisen vilkasta kotimaan matkailu on kesäkuukausina. Matkustaminen on Suomessa erittäin vaivatonta ja helppoa, sillä käytännössä jokainen pienempi kylä on liitetty juna- tai bussiverkostoon. Yksi tärkeä syy kotimaanmatkailun kasvussa on myös arvostus omaa maata kohtaan. Monet suomalaiset ymmärtävät, että kotimaan matkailu tukee maan omaa taloutta, eikä tuotot valu muihin maihin. Suomalaisten oman kotimaan matkailun lisäksi maassamme vierailee yhä enemmän myös ulkomaalaisia turisteja. Isot turistimassat ovat perinteisesti tulleet etenkin Venäjältä, mutta nykyään maahamme lentää erityisen paljon kiinalaisia. Lapista on tullut kansainvälisesti erittäin haluttu matkakohde, jota on vahvistanut monien julkisuuden henkilöiden ja megatähtien vierailut Lapisssa. Onneksi kotimaanmatkailijat tietävät, että Lapista löytyy edelleen myös paikkoja, jossa on mahdollista kokea luonnon taikaa ilman suuria turistijoukkioita.