Turismi Suomessa

Turistit tuovat Suomeen rahaa ja tunnettuutta

Suomen matkailu on viime vuosina kasvanut huippulukemiin, ja maailmanlaajuisesti Suomi on yksi kiinnostavimmista maailman matkailumaista. Kiinan muurin tasolle tunnettuudessa Suomea ei vielä lasketa, mutta suunta on koko ajan eteenpäin. Suomi tarjoaa aivan jotakin muuta kuin maailman suurimmat matkailukohteet, nimittäin historiallisia kohteita, aitoa puhdasta luontoa ja yhä kiinnostavimmiksi muodostuneita viehättäviä kaupunkikohteita.

Maailman tilanne on nykyään entistä haastavampi, mutta uusien työpaikkojen osuus globaalissa maailmassa kohoaa jatkuvasti. Työ tuo hyvinvointia ja mahdollistaa erilaisia mukavia asioita, kuten mahdollisuuden matkailla, nähdä ja kokea uutta.

Suomalainen matkailuteollisuus haluaa antaa kunnian erilaisille matkailuyrityksille, jotka ovat viime vuosina nousseet arvokkaaseen rooliin kansainvälisillä markkinoilla.

Suomalaisten matkailun neljä suuraluetta

Suomi on pieni maa, mutta tarjoaa jopa globaalissa mittakaavassa monia ainutlaatuisia huippukohteita, kuten Lappi, Helsingin seutu, Varsinais-Suomi ja henkeäsalpaavan kaunis järvi-Suomi huikeine kohteineen. Suomalaisia matkailuvaltteja ovat myös suomalainen luonto eläimineen ja kasveineen, maan turvallisuus ja palveluiden toimivuus. Suomalainen kaupunkikulttuuri koetaan myös erittäin kiinnostavaksi.

Suosittuihin suomalaisiin matkailukohteisiin kuuluvat muun muassa kiehtova ja tunnettu Suomenlinna sekä aitoa nostalgiaa henkivä Turun linna. Suomessa on runsain määrin myös upeita kartanoita ja puutalokaupunginosia. Erilaiset, huikean kauniit luontokohteet, kuten kansallispuistot ja perinteinen suomalainen sauna kuuluvat jokaisen matkailijan ykköskohteisiin.

Ihaile ja vaella suomalaisessa luonnossa

Suomessa on monia viehkeitä vaelluskohteita, joista kuuluisimpia ovat Kouvolassa sijaitseva Repoveden kansallispuisto, Urho Kekkosen kansallispuisto Lapissa ja Kuusamossa sekä Oulangan kansallispuiston alueella sijaitseva 82 kilometriä pitkä karhunkierros. Vaellukselle kannattaa ottaa mukaan paitsi tarvittava määrä ruokaa ja juomaa, niin myös mukavat vaatteet ja kengät. Korkealuokkaiset Ecco kengät ovat kuin tehty suomalaiseen maastoon ja vedenpitävät Ecco-vaelluskengät tarjoavat mukavia askeleita kauniin luonnon keskellä.

Mielenkiintoiset kaupunkikohteet ja elämykselliset rantalomat

Kuka enää lähtee lomalle vain Espanjaan, sillä kaunis pikkuinen Suomi tarjoaa kerralla paljon enemmän. Suomen ihastuttavimpia rantakohteita ovat muun muassa Porissa sijaitseva Yyteri valkoisine hiekkarantoineen ja yllätys, yllätys, alueella on myös erillinen, selkeästi merkitty nakuranta asiasta kiinnostuneille. Lumoaviin rantakohteisiin kuuluvat myös Pohjanmaalla sijaitseva Kalajoki hiekkarantoineen sekä Etelä-Suomesta löytyvä, lämmin hiekkaranta Hanko. Hanko on erityisesti lapsiperheiden suosiossa, sillä vesi on matalalla ja paikka on logistisesti hyvin sijoittunut.

Matkailijan kannattaa ehdottomasti tutustua myös lumoavaan Ahvenanmaahan, joka tarjoaa henkeäsalpaavan merimaiseman lisäksi Maarianhaminan, josta löytyy hyvää ruokaa, ystävällistä palvelua ja nostalgista merikaupungin henkeä.

Matkailu luo työtä ja toimeentuloa

Suomalainen matkailu on työvoimavaltainen ala ja tuo tunnettuutta ja hyvinvointia monille suomalaisille kunnille ja kaupungeille. Ympärivuotinen matkailu on Suomen tavoite, ja erityisesti Lapissa tavoite on hienosti onnistunut. Joulukaupunki Rovaniemi joulupukin pajoineen vetää vuosittain huomattavan määrän matkailijoita. Matkailijoiden osuus on viime vuosina kasvanut myös kesäisin, sillä Lapin taianomainen luonto ja matkailupalveluiden toimivuus ovat ainutlaatuista koko maailmassa. Kesäisin Lappi tarjoaa myös lumoavan yöttömän yön ja keskiyön auringon. Elokuun lopulla voi nähdä ensimmäisiä upean värikkäitä revontulia ja erityiset Revontulisafarit houkuttelevat matkailijoita ympäri maailman.

Matkailualalla työskentelee 5,5–6,0 prosenttia kaikista Suomen työllisistä. Matkailuala on aina tarjonnut myös huomattavia kerrannaisvaikutuksia useimmille toimialoille kuten kuljetus-, rakennus- ja kaupan alalle. Kaikkein eniten rahaa Suomessa ovat viime vuosina käyttäneet venäläiset ja kiinalaiset matkailijat. Suomi on todella mielenkiintoinen matkailumaa myös virolaisten, ruotsalaisten, saksalaisten, englantilaisten ja japanilaisten mielestä.