Suomi on turistin unelmapaikka

Matkailu Suomeen on kasvussa

[IMAGE=ePPZXyemhXeU.jpg]

Turismi on yksi maailman suurimmista teollisuuden aloista, ja se on ollut valtavassa kasvussa koko 2000-luvun. Lentolippujen hinnat ovat pudonneet niin paljon, että lähes tulkoon kenellä tahansa suomalaisella on mahdollisuus matkustaa maailman toiselle puolelle. Globaalin turismin kasvu johtuu pitkälti suurten kehitysmaiden, kuten Intian ja Kiinan vaurastumisesta, jonka ansiosta kymmenet miljoonat näiden maiden, sekä monen muun maan keskiluokkaiset ovat lähteneet liikkeelle. Tämä näkyy selvimmin maailman suurissa turistikohteissa, mutta osa näistä matkailuvirroista on ohjautumassa yhä enenevissä määrin kohti Suomea.

Suomeen hakeutuvat matkailijat ovat usein sellaisia, jotka ovat jo käyneet maailman suurissa matkakohteissa, kuten vaikkapa New Yorkissa, Bangkokissa, Pariisissa, Roomassa tai Barcelonassa, ja etsivät nyt eksoottisempaa ja laadukkaampaa matkakohdetta. Tällaisten matkailijoiden keskuudessa Suomi on ainutlaatuinen kohde, sillä Suomessa erittäin paljon nähtävää, jonka lisäksi Suomi on maailman toimivimpia ja rauhallisimpia maita. Kiinalaiselle, tai intialaiselle turistille puhdas ilma ja luonto on todella ainutlaatuinen asia, sillä sitä ei välttämättä löydy lainkaan heidän omasta kotimaastaan. Toisaalta ulkomaalaisia turisteja kiehtoo myös Suomen ainutlaatuinen historia ja omaperäinen kansa, jollaista ei ole muussa maailmassa.

Suomeen tehtiin vuonna 2018 peräti 8,5 miljoonaa ulkomaalaisten matkaa, joista yöpymisiä kirjattiin 6,8 miljoonaa. Eniten ulkomaalaisten yöpymisiä kirjattiin naapurimaiden asukkaille, sekä englantilaisille ja kiinalaisille. Erityistä kasvua on nähty juuri kiinalaisten turistien vierailuissa, jotka ovat kovimmassa kasvussa.

Vaikka Suomi onkin perinteisesti vaurastunut juuri teollisuudella ja maataloudella, on matkailun osuus bruttokansantuotteesta pienoisessa kasvussa. Matkailun arvo on kasvanut jo yli 15 miljardiin euroon, jonka ansiosta matkailu lähentelee jo kolmea prosenttia kansantaloudesta.

Määrän on arvioitu ainoastaan kasvavan, sillä erityisesti Suomen Lappi on nykyisin ympäri maailmaa tunnettu matkakohde, jonne kansainväliset tähdet Madonnasta David Beckhamiin matkustavat. Tämä on houkutellut Lappiin erityisesti äveriästä väkeä. Lappi onkin yksi maailman uskomattomimmista kohteista, jossa on huomattavan monipuolisia matkailupalveluita. Voi nauttia rinteistä lämmitettävä juomakuppi kädessä tai mennä vaikkapa moottorikelkka vaellukselle. Mikäli pakkanen pelottaa, tarjoaa Lappi uskomattomia elämyksiä myös kesäisin, jonka lisäksi alueen monet kylpylähotellit tarjoavat rentouttavia hetkiä niille, jotka eivät välitä ulkoilmasta.

Myös suomalaisten kotimaan matkailu on lisääntymässä

Erityisesti nuorten keskuudessa, ei kaukomatkailua nähdä samalla tavalla trendikkääksi kuin aiemmin. Massaturismi aiheuttaa käsittämätöntä haittaa ympäristölle, jonka lisäksi sillä on monenlaisia lieveilmiöitä. Massaturismista syntyvät tulot valuvat usein vain harvojen taskuihin, jolloin matkailu ei juurikaan hyödytä paikallista yhteisöä. Kyse on usein köyhemmistä ihmisistä, joiden harteille jäävät monet massaturismista koituvat haitat, kuten saasteet tai esim. vesipula.

Kotimaan matkailua tukee myös sen helppous. Kotimaassa matkailevan ei tarvitse huolehtia viisumeista tai rokotuksista. Suomi on myös hyvin turvallinen ja helppo maa matkustaa. Suomalainen voi myös luottaa toiseen suomalaiseen, jonka johdosta kotimaassa matkailevan ei tarvitse pelätä tulevansa jatkuvasti vedätetyksi tai huijatuksi. Samalla Suomi on yllättävän suuri maa, ja harva suomalainen voi sanoa nähneensä kaikki Suomen nähtävyydet.

Kotimaanmatkailu lisääntyy myös sen takia, että yhä suurempi osa suomalaisista ymmärtää sen tärkeyden. Kotimaanmatkailu hyödyttää suomalaisia yrittäjiä ja sitä kautta Suomen omaa kansantaloutta. Siksi kotimaassa matkailu on suomalaisille merkityksellistä!